2.1.08

Võitlus vappekülmaga

Nagu lubasin, vahetasin enne süsti rohtu. Tulemus oli veidi parem: ärkasin öösel kella nelja paiku külmetavate jalgadega. Parem kui vappekülm, aga öö ikkagi katkendlik...

Kas kellelgi on head nõu jagada, mida teha?

Muide, õde Kairi helistas, kuid teda jättis mu vappekülma probleem täiesti jahedaks. Ja huvitas teda vaid see, kas on olnud ägenemisi. Eks ta ole. Tegelikult peaks talle pakkuma välja variandi, mis lihtsustaks me mõlema elu: helistan talle, kui ägenemine tuleb :)

7 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Kas see Rebif põhjustab palavikku, et palavikualandajat võtad?
Muide igasuguste ülemääraste värinate ja veresoonte spasmide korral võiks proovida diazepami tilku. Tilgad on küll alkoholi alusele tehtud kui see ei sobi, süstirohi ampullist mõne tilga veega sisse võtta võiks küll aidata.

Kristjan Otsmann ütles ...

Aitäh, Ingrid. Rebif põhjustab kõrvalnähuna gripilaadseid nähtuseid - pole kraadinud ega oska öelda, kas palavik on, aga vappekülm küll, kui parakat või ibukat enne süsti ei võta. Ja öine tablett laseb edasi magada.

Ingrid ütles ...

Vaata! Mõned ravimid või ravivõtted võivad palavikku tekitada ja siis tõuseb palavik kiiresti ja vappekülmaga. Kui palavikku pole ja ibumetiin aitab, siis tuleb see tema valuvaigistavast toimest. Igasugused kramplikud külmavärinad põhjustavad tingimata ka valu lihastes.
Ma proovin netist vaadata, kas Rebif palavikku tekitab.
Igatahes ka siis kui on palavi, siis see vappekülm on mõne diazepami tilgaga tunduvalt kergem taluda ja jäsemed lähevad soojaks.
Diazepam on MS puhul üldiselt vastunäidustatud just oma lihaseid lõõgastava toime tõttu, aga mingi 3-5 tilka vaid vappekülma ajal, arvan et ei tohiks haigust mõjustada.

Ingrid ütles ...

Nojah, palavik käib ka asja juurde.
Võibolla sa võtaks seda ibumaksi siis suuremas annuses?

Kristjan Otsmann ütles ...

Eks tahaks ikka tabletti võtta nii vähe kui võimalik :) Praegu on paratsemool päris hästi aidanud - eks võin ju ööseks tableti ja veeklaasi lisatabletiga voodi kõrvale panna. Ja kui parakas enam ei toimi, siis taas ibukale üle minna.

Anonüümne ütles ...

Kristjan, kas Sul on kõik need aastad, kui Rebifi kasutad, iga süstiga ka vappekülm kaasnenud? Betaferoniga on mul selline kogemus, et alguses paar nädalat oli probleeme, aga siis taandus palavik jms olematuks. Vaid ühe korra on hiljem, pärast 4 aastat, vappekülm ja 38,5 palavik olnud (pärast ohtrat veinijoomist, 500 ml ;)).

Kristjan Otsmann ütles ...

Kurrmurr, kogu aeg mitte. Aga ühel hetkel tundub, et palavikualandaja ei toimi ja siis tuleb ootamatult. Aga tavaliselt pärast palavikualandaja vahetamist probleem kaob.